Полицията в САЩ идентифицира нападателя от Ню Йорк, който се вряза с пикап в ученически автобус и велосипедисти. Това е Сайфуло Саипов, с произход от Узбекистан, на 29 години.

От 2010 г. той живее в САЩ.

Той е пристигнал в Америка от Ташкент със Зелена карта. Т.е. по свое желание – никой не дава Зелена карта насила. Вероятно е харесвал САЩ и е бил щастлив в страната, коментира пред bTV журналистът Симеон Гаспаров, който също живее в САЩ.

Седем години по-късно обаче, Саипов удря ученически автобус и излиза с оръжие в ръце, като според свидетели викал във възхвала на Аллах. Т.е. за онези години, които е бил в САЩ, с него се случило нещо драматично и радикално.

Знае се още, че при пристигането си в САЩ Саипов се е установил в Охайо, където е посрещнат е от узбекистанско семейство. То е гарантирало за него и за разрешението му да живее легално в страната.

После Саипов е живял на различни места – в Охайо, Флорида, Пенсилвания, Мериленд. Има регистрации за пътни провинения (карал е камион с неизправни спирачки, например), появиха се и информации, че се е държал агресивно.

Саипов е попадал и преди в полезрението на федералните власти в САЩ, пише „Ню Йорк таймс”. Вестникът цитира три източника, според които правоохранителните органи са правили справки за 29-годишния узбек в предишно разследване, което не е свързано със сегашния терористичен акт в Ню Йорк.

Саипов бил роднина или познат на друго лице, от което онова следствие се интересувало. То продължило две години, в резултат на което Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ФБР и полицейското управление на Ню Йорк предявили официални обвинения срещу петима пришълци от Узбекистан и един казахстанец за оказване на материална помощ на терористичната групировка „Ислямска държава”.

Част от обвиняемите се признали за виновни.

Саипов е имал собствена малка транспортна компания - „Саиф моторс”, която е разполагала с един камион и един шофьор, него самия.

Бил е и шофьор в „Юбър”.

Саипов е женен, с две деца.

Той е наел използвания за атаката пикап с реклама на американската компания „Хоум депо” (Home Depot) около час преди нападението.

В мрежата вече се появиха любителки видеа от момента на инцидента, на които се вижда как мъжът бяга от мястото на атаката.

Саипов обаче беше прострелян в корема от полицията и задържан.

Узбекистан обеща да сътрудничи с всички средства на следствието по повод атентата в Ню Йорк.

„Узбекистан е готов да задейства всички свои сили и средства, за да подпомогне разследването на терористичния акт”, цитира ТАСС послание на президента Шавкат Мирзийоев до президента на САЩ Доналд Тръмп, поместено на сайта на узбекистанското външно министерство.

Мирзийоев поднася съболезнования във връзка с „безмилостното и крайно жестоко престъпление, за което не може да има никакво оправдание” и осъди проявите на екстремизъм и тероризъм.