Швейцарски федерален прокурор твърди, че българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в банката „Креди Суис“. Това се казва в доклад, публикуван от швейцарският вестник „Зонтагс Цайтун“, цитиран от БГНЕС.

Вероятно това е развитие по обвинението, което швейцарската прокуратура внесе  срещу банката през декември 2020 г.

Федералният наказателен съд на Швейцария разкри обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари, пише „Зонтагс Цайтун“.

Във връзка с това държавата иска над 42 милиона франка, което прави около 40 милиона евро, като обезщетение от „Креди Суис Груп“.

Искането е предявено след 14-годишно разследване на предполагаемия провал на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за наркотици.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в „Кредит Суис“.

Голяма част от парите са били ръчно доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти, според доклада. Федералният прокурор се насочил в разследването си към бивша служителка на „Креди Суис“ за ролята ѝ в аферата.

Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата ѝ  служителка е невинна“, според изявление, изпратено по имейл.

"Банката ще се защитава енергично в съда", се посочва в съобщението.

Въпросният случай е последния удар за изпадналата в затруднение банка, която наскоро обяви, че ще отдели допълнителни 500 милиона франка тази година за съдебни спорове, припомня БГНЕС.

„Изпраните пари от българския кокаин минаваха през Швейцария". Това пък е водещата новина на челната страница на швейцарския вестник "Льо Матен Диманш".

Изданието посочва, че двама банкери, двама българи, близки до Евелин Банев - Брендо, както и банка „Креди Сюис“ ще бъдат на подсъдимата скамейка на 7 февруари. 

Вестникът уточнява, че Брендо е осъден на общо 36 години затвор в 3 европейски страни и е вкарал десетки тонове кокаин от Южна Америка.