Британски съд издаде заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ, където са му повдигнати обвинения в шпионаж, предаде АП.

Делото ще бъде изпратено на вътрешната министърка на Обединеното кралство Прити Пател, която ще реши дали основателят на сайта „Уикилийкс“ трябва да бъде екстрадиран в САЩ заради разпространяване на конфиденциални документи на американското правителство.

Процедурната стъпка в тази дългогодишна и нашумяла съдебна битка бе обявена по време на заседание в Лондон. Миналия месец Висшият съд отказа на Асандж да обжалва екстрадицията си пред Върховния съд и остави на върховните магистрати сами да решат дали да разгледат жалбата, което те отказаха да направят.

Заповедта за екстрадиция сега трябва да бъде подписана от Пател, след което Асандж може да се опита да обжалва решението.

Петдесетгодишният Асандж е издирван в САЩ по 18 наказателни дела, включително за нарушаване на закон за шпионажа, след като през 2010 г. „Уикилийкс“ публикува хиляди секретни американски документи. Той отрича да е направил нещо нередно.

От 2019 г. насам Асандж е държан в затвор в Югоизточен Лондон, а преди това в продължение на седем години се укриваше в посолството на Еквадор в британската столица.