Върховният административен съд на Франция отхвърли забраната за носене на буркини на плажовете в страната, съобщи британският „Индипендънт”.

Искът за отхвърляне беше внесен от правозащитни организации. Молбата беше разгледана от трима съдии, които определиха забраната като незаконна.

„Забраната за носене на буркини е незаконна и нарушава фундаментали човешки свободи”, заяви един от съдиите по време на заседанието. 

„Забраната за носене на банския костюм „буркини” засяга основни граждански свободи, без да има достатъчно основания за нарушаване на обществения ред”, аргументира се още съдът.

Забраната за носене на „по-скромно” облекло на френските плажове беше приета в много крайбрежни курорти и градове това лято. Макар тя да не е насочена към т.нар. буркини, свидетели посочиха, че именно мюсюлманското облекло е вдъхновило забраната.

Едно от притесненията на специалисти е, че подобна забрана ще увеличи омразата на джихадистките групировки към Франция. Тя може да бъде използвана с пропагандни цели.

Аферата „буркини” се оказа болезнена за Франция и заради особения контекс – тежката травма от атентата в Ница и начало на стратегии за печелене на гласове за идните президентски избори. Бившият френски президент Никола Саркози, който ще преследва втори мандат, подкрепи забраната, докато много други я отхвърлиха.