Съдът в Нидерландия постанови, че въведеният полицейски час в страната е в разрез със законите и препоръча на правителството да го премахне, пише „Гардиън“. Мярката беше въведена с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. 

Полицейският час в Нидерландия беше въведен на 23 януари и предизвика редица бунтове. На гражданите им забранено да излизат от домовете си между 21 ч. и 4:30 ч., рестрикцията беше въведена за първи път след Втората световна война.

Според магистратите ограничението е неоснователно и трябва да се отмени преди планираното облекчаване на мерките на 3 март. 

В съдебното решение се казва, че решението не задължава правителството да отмени комендантския час. Властите от своя страна обявиха, че ще обжалват постановлението на съда. Те заявиха, че мярката има ефект върху разпространението на заразата и не бива да се отменя. 

От полицията алармираха, че отмяната на вечерния час ще постави под въпрос над 15 000 глоби за нарушаване на ограничението. Въпреки това от там допълниха, че ще се съобразят решението на правителството. 

От началото на пандемията в 17-милионната държава са регистрирани над 1 млн. случая на COVID-19. Жертвите на заразата са 14 843.