Съд в Япония разпореди на държавата и на енергийния оператор „Токио електрик пауър” (Тепко) да изплатят обезщетение на група хора, принудени да напуснат домовете си след катастрофата с АЕЦ „Фукушима-1” преди шест години, предаде ДПА, цитирайки „Киодо”.

Решението на окръжния съд в Маебаши е първото, което признава отговорността на държавата в исковете за компенсация, подадени от хора, евакуирани от района на ядрената катастрофа. Така държавата и „Тепко” ще трябва да платят общо 38,55 милиона йени (около 340 хиляди долара) на 137 ищци, които сега живеят в префектура Гунма. Искът на тези бивши жители на префектура Фукушима е бил за общо 1,5 милиарда йени (13,7 млн. долара) обезщетение заради загуба на средства за препитание и понесени емоционални страдания.

През март 2011 г. след земетресение и цунами три от шестте реактора във "Фукушима-1" аварираха и започнаха да изпускат радиация в околната среда. Това наложи евакуирането на стотици хиляди хора от района, докато операторът на централата се опитваше да овладее ситуацията. Все още около 80 хиляди души не могат да се върнат в жилищата си в заразения район.