Дарителска кампания събра над 20 000 евро за издигане на статуя на моржа Фрея, който стана звезда на фиорда Осло, но беше умъртвен от властите за предпазване на хората, съобщи АФП.

Решението да бъде убита 600-килограмовата млада женска от защитения вид предизвика шок в Норвегия, където тя спечели сърцата на хората, като се качваше на лодки, за да подремне, дори ако това означаваше да ги повреди.

Моржовете обикновено живеят в още по-северните ширини на Арктика, но Фрея, наречена на богиня, свързана с любовта и красотата в скандинавската митология, плуваше във водите на норвежката столица от 17 юли.

Тя привличаше прекалено много любопитни според властите, които предупредиха, че животното ще бъде евтаназирано, ако хората продължат да се приближават твърде близо до него или да се къпят с него.

След като тези инструкции не бяха спазени, моржът беше застрелян в неделя.

"Евентуална операция по преместването му би била изключително сложна и свързана с висок риск", обосновава се в изявление ръководителят на Норвежката дирекция по рибарство Франк Баке-Йенсен.

"Разбираме, че това решение може да предизвика известна обществена реакция, но аз съм убеден, че то е единственото правилното. Грижим се за хуманното отношение към животните, но животът и безопасността на хората трябва да са на първо място."

Г-н Баке-Йенсен и съпругата му казват, че оттогава са получили смъртни заплахи. Самият министър-председател Юнас Гар Стьоре заяви, че решението е "правилно".

Моржовете се хранят предимно с безгръбначни, като мекотели, скариди, раци, както и малки рибки и обикновено не са агресивни, ако не се почувстват застрашени.