Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи перспективата за дългосрочния рейтинг на ЕС от "стабилна" на "негативна".

Дългосрочните и краткосрочни рейтинги на ЕС са потвърдени на нива "AA + / A-1 +". Но от S&P отбелязват, че през следващите 2 години нивата могат да претърпят понижение.

Причина за понижената перспектива е в подкрепата на Евросъюза за Гърция и последвалото решение на британското правителство за референдум за излизане от ЕС. "Евросъюзът продължава да се опитва да балансира, осигурявайки високорисково финансиране на член на Съюза, без обаче другите членове да плащат", отбелязват от S&P.

От рейтинговата агенция очакват ЕС да осигури гаранции за покриването на загубите от кредити въз основа на т.нар. "План Юнкер", чрез реализирането на който се очаква да бъдат генерирани над 315 млрд. евро през идните 3 години.

Понижената перспектива се дължи и на възможността Великобритания да напусне ЕС, което Лондон вече анонсира чрез готвен референдум. Страната е много важна за ЕС, отбелязват от S&P, защото заедно с Германия и Франция е най-големия финансов контрибутор на Съюза - около 70% от всичките средства се осигуряват именно от Берлин, Париж и Лондон.