След последните избори във Великобритания стана ясно, че досегашният и вероятно бъдещ премиер Тереза Мей ще се коалира с Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия.

Това решение предизвика голямо възмущение и неодобрение сред обществото заради спорните възгледи на бъдещите коалиционни партньори.

Мервин Стори е председател на образователния комитет в партията и според него планетата Земя е на не повече от 10 хил. години. Той не веднъж е изразявал мнението си, че човечеството и Земята наистина са създадени от Бог за 6 дни.

Според наблюдатели ДЮП ще се опитат да прокарат образователна реформа, базирана на креационистични възгледи (идеята, че човечеството, животът, Земята и Вселената са създадени от свръхестествено божество и стриктно спазване на библейските закони и норми).

Арлен Фостър
Снимка: Reuters

Мнението им за абортите също не е особено популярно сред обществото. Лидерът на ДЮП Арлен Фостър заяви миналата година, че планира пълна забрана на абортите на територията на Великобритания.

В Северна Ирландия е забранено на жените да правят аборти, главно заради влиянието на ДЮП.

Изключение би могло да се направи единствено ако животът на жената е застрашен, а в случаите на изнасилване – специална комисия „внимателно ще разглежда” всеки един случай, за да прецени дали може да бъде извършен аборт.

Много от членовете на партията не вярват и в глобалното затопляне.

Миналата година министърът на околната среда в Северна Ирландия свали от телевизията реклама, която говори за глобалното затопляне, защото според него тя била пропаганда.

От партията не подкрепят и гей браковете, като неведнъж различни нейни членове са определяли хомосексуалната ориентация като „мерзост”.