Русия разреши на гражданите си да напускат страната, за да се грижат за болни роднини, както и за работа, обучение и лечение в чужбина, заяви днес премиерът Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС. Забраната за такива пътувания бе наложена в края на март.

Министър-председателят съобщи, че на чужденците също се дава право да влизат в Русия за лечение и грижа за роднини, и обяви, че някои ограничения, свързани с коронавируса, ще бъдат облекчени.

Столицата Москва също от утре ще премахне някои ограничения заради COVID-19, включително ще отмени пропускателния режим, графиците за разходки и самоизолацията.

Сурови ограничения за влизане и излизане - не само от града, но и от дома, наложени на фона на излизаща от контрол епидемия - това беше руската столица Москва от средата на април. Бяха въведени и електронни документи, с които всеки, пожелал да излезе с градски транспорт или такси, трябваше да разполага. Всички трябваше  да излизат с предпазни средства навън, но се оказа, че носенето на маски и ръкавици е препоръчително, но не и задължително, за което обяви кметът на Москва Сергей Собянин в средата на май, цитиран от РИА Новости.

От утре московчани ще могат да излизат на разходка, където пожелаят, а ресторантите и кафенетата в руската столица ще отворят от 16 юни терасите си.

Снимка: EPA

От 23 юни се отварят фитнесите, басейните и оздравителните комплекси в руската столица.

Също от тази дата се отварят детските градини, както и вътрешните помещения на ресторантите. Ще се позволи и посещението на детските площадки, както и на други обществени места в Москва. Ще се възобнови и плаването по Москва река.

Русия продължава да отчита всеки ден хиляди новозаразени с COVID-19, а общият им брой достигна 476 658 души, което нарежда страната на трето място в света по този показател. Броят на заразените в Москва, която стана епицентър на епидемията, обаче е спаднал значително.