Руското посолство в Анкара осъди днес решението на "Уърлд прес фото" да награди снимка от покушението срещу руския посланик в Турция, показваща убиеца, застанал прав до тялото на жертвата, съобщава АФП, цитирана от БТА.

В съобщение, публикувано днес на страницата му във “Фейсбук”, посолството се обявява срещу едно "деморализиращо" решение, което според него издава "пълна деградация на етиката и моралните ценности". "Да се прави пропаганда на ужаса на тероризма е недопустимо", се добавя в съобщението.

Снимката е направена на 19 декември от фоторепортера от Асошиейтед прес Бурхан Йозбилиджи. На фотографията се вижда турският полицай, застанал над тялото на посланика, когото току-що е прострелял смъртоносно.

Облеченият в костюм и с вратовръзка полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който тогава не е бил на служба, е заел предизвикателна поза, пистолетът в дясната му ръка сочи към земята, а показалецът на лявата му ръка е насочен нагоре. Устата на убиеца е широко отворена, а зад него лежи тялото на жертвата му.  

Снимка: Reuters

Наградата е присъдена на фоторепортера за проявена смелост и самообладание, за да заснеме покушението срещу посланика, но изборът е предизвикал спор и сред членовете на самото жури на "Уърлд прес фото", посочи неговият председател Стюарт Франклин в статия, публикувана в британския вестник "Гардиън".

"Това е снимка на убийство, убиецът и убитият, и двамата се виждат на една и съща снимка, и от морална гледна точка е също толкова проблематична за публикуване, колкото обезглавяване, извършено от терористи", изтъкна той.

Председателят на комисията по външни работи на руската Дума Константин Косачов е заявил, че този избор е извън границите на морала и е попитал "колко други терористи биха могли да се вдъхновят от тази снимка", съобщава РИА Новости.