Посланикът на Русия във Великобритания Андрей Келин не очаква страната му да използва ядрени оръжия във войната в Украйна, предаде ДПА.

Съгласно руските военни правила това може да се случи единствено, ако е заплашено съществуването на Русия, каза Келин днес в интервю пред Би Би Си.

"Това няма нищо общо с настоящата операция", добави той. Москва нарича своята инвазия в Украйна "специална военна операция", отбелязва ДПА.

Снимка: Reuters

Посланикът отхвърли възможността президентът Владимир Путин да обмисля нападение срещу Великобритания с ядрени оръжия в случай на разрастване на конфликта. Този и други сценарии бяха публично обсъждани по руски държавни телевизии преди няколко седмици.

След като му бяха показани доказателства за руски военни престъпления в Украйна, Келин многократно отрече Москва да носи отговорност за тях. "Нищо не се случва, няма тела по улицата", каза той в отговор на въпрос за зверствата, извършени в Буча, където бяха открити стотици тела след изтеглянето на руските военни оттам през април. "Според нас това е изфабрикувано.

Това се използва просто за прекъсване на преговорите", каза Келин. По време на интервюто руският посланик също така многократно обвини украинските сили в убийство на цивилни в Донбас, в източната част на страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!