Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин разпореди днес една от комисиите на законодателния орган да разследва дали чужди сили не стоят зад предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални.

Това според него може да е направено в опит да се разпали напрежение в Русия и тя да бъде лишена от възможност да възпрепятства намесата във вътрешните работи на Беларус, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Комисията по сигурността в Държавната дума ще бъде инструктирана да анализира какво се е случило, за да стане ясно дали това е бил опит от страна на чужди държави да навредят на здравето на руски гражданин, за да разпалят напрежение в Русия, както и да отправят нови обвинения към нашата страна", заяви Володин.

"Добре, че (канцлерът на Германия Ангела) Меркел се отзова и оказа помощ на Навални. Иска ми се да вярвам, че тя щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг гражданин на Русия, а не само за радикален опозиционер", заяви председателят на руската Държавна дума.

Същевременно, САЩ обявиха, че са дълбоко обезпокоени от първоначалните изводи на германските лекари, че руският опозиционер Алексей навални е бил отровен. Това заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Ако тези съобщения се окажат достоверни, САЩ подкрепят призива на ЕС за провеждане на цялостно разследване и са готови да окажат съдействие в това отношение. Семейството на Навални и руският народ заслужават да видят пълно и прозрачно разследване, а извършителите да понесат отговорност", каза Помпейо.