През следващите дни група руски военни инспектори ще посетят Латвия, за да направят проверка на въоръжението на балтийската република, предаде ТАСС.

„Цел на визитата на групата инспектори е посещение в Рига, Адажи и централната част на Латвия, за да се убедят, че на тази територия не се провеждат военни учения, за които е необходимо известяването на останалите страни от ОССЕ, а също и това да установят дали ежегодно представената обща военна информация отговаря на по-рано представените данни“, се казва в официалното съобщение на Министерството на отбраната в Москва.

Проверките на руски инспектори в Латвия се провеждат в рамките на сътрудничеството на ОССЕ по Виенския документ, приет през ноември 2011 г. Той предвижда инспекции на страните от ОССЕ в определени райони и воински части с цел контрол на военната дейност.

Този тип визити са с особен заряд в прибалтийските страни. Латвия, подобно на Литва и Естония, има голямо рускоезично малцинство, за което от руска страна в миналото е имало коментари, че е с нарушени права. Освен това, и трите държави са били насилствено присъединени към СССР по време на Втората световна война и притесненията на жителите им е, че руската инвазия може да се повтори.