Най-малко 54 души загинаха, а десетки все още се издирват, след като руският траулер „Далечен Изток” потъна в Охотско море, предаде РИА Новости. На борда е имало 132 човека, сред които 54-има от Мианма, Вануату, Украйна и Латвия.

Първата информация за морската трагедия е получена в 23:39 часа московско време в сряда, като самият плавателен съд не е успял да подаде сигнал за бедствие. По това време вълнението на морето е било 1.5 бала, а видимостта – до 20 километра при заледени води.

Снимка: bTV

1400 души са ангажирани в спасителната операция. Те разполагат с 26 плавателни съда и вертолет. До момента са спасени 63 души, като експерти посочват, че даже специалното облекло не дава на попадналите в морето хора повече от 15-20 минути живот във водата. Това означава, че вероятно няма да бъдат открити повече оцелели.

Според третия помощник-капитан Анатолий Марвинюк, инцидентът е станал по време на изтеглянето на 100-тонна мрежа. По предварителна информация, нарушения на правилата за безопасност са довели до потъването на траулера.

Капитанът и неговият старши помощник са загинали.

„Започнали сме проверка на безопасността на корабоплаването в района. Търсим да установим, дали корабът е плавал законно в тези води, дали е бил оборудван според изискванията за безопасност, защо не е бил подаден сигнал за бедствие и кой е разрешил на кораба да излиза в открито море”, заяви говорителят на прокуратурата Йелена Барсукова.

Предполага се, че траулерът е потънал за минути, тъй като не е подал сигнал за бедствие. Според разследващите най-вероятната причина за корабокрушението е, че плавателният съд се е блъснал в плаващ леден блок.

Вицепремерът на Камчатския край Сергей Хабаров обаче допуска, че е възможно екипажът да е нарушил правилата за безопасност, като е надвишил разрешения товар от улов.