Руски танкери са вкарала контрабандно самолетно гориво в Сирия през териториални води на ЕС, с което са подобрили военния капацитет на режима на тази обхваната от война страна, когото Москва подкрепя с въздушни удари срещу бунтовниците, предаде Ройтерс.

Най-малко два руски кораба са направили такива доставки, които са забранени съгласно санкциите на ЕС, през Кипър, каза пожелал анонимност източник от разузнаването на страна от ЕС.
Според друг източник руските кораби са спирали в кипърски и гръцки пристанища преди да доставят горивото в Сирия.

Преди две години Съветът на ЕС забрани всякакви доставки на самолетно гориво за Сирия през територии на ЕС, независимо дали самото гориво е от страни членки или не.

Според разузнавателния източник в период от две седмици през октомври руски танкери са доставили през територии на ЕС 20 000 метрични тона самолетно гориво в Сирия, което по днешни цени струва около 9 милиона долара. Тези доставки са изиграли огромна роля за поддържането на руските въздушни удари в региона, а част от горивото е отишло за сирийския режим, добави той.

Действащите в ЕС ограничения върху доставката на гориво в Сирия не касаят руската бойна авиация в тази страна, заяви в отговор на информацията на Ройтерс говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Действащите в ЕС интриги, ограничения и "санкции" над доставката на гориво в Сирия меко казано не касаят авиогрупата на руските военновъздушни сили. Бих искал също така да напомня на британските журналисти, че Русия е една от водещите нефтодобивни страни в света. Поради това нямаме никакъв дефицит на гориво за руската бойна авиация, особено когато става дума за борбата с международния тероризъм, и такъв дефицит не се и предвижда", добави Конашенков.