Руският министър на извънредните ситуации загина при трагичен инцидент в Сибир. 55-годишният Евгений Зиничев се е опитал да помогне на паднал от скала телевизионен оператор, но самият той се е ударил фатално в камъните.

Министърът е участвал в учения на подразделенията в северния град Норилск. На място е имало и оператор на телевизия "Русия днес", който се е подхлъзнал на ръба на скала над морето. Министърът е скочил след него да му помага, но е загинал на място. Операторът също е починал от раните си.

"С прискърбие съобщаваме, че при изпълнение на служебния си дълг, по време на пребиваване в Норилск на междуведомствено учение за защита на арктическата зона от извънредни ситуации, спасявайки човешки живот, трагично загина главата на МИС Евгений Зиничев", на 55-годишна възраст, се посочва в съобщението на руското министерство.

Евгений Зиничев е на министерския пост от 2018 г. Преди това преминава през различни служби за сигурност, както и тази, която отговаря за охраната на руските президенти. От 2006 г. е бил част от охраната на президентите Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Заничев е бил и основна фигури в отдела за борба с тероризма към руското разузнаване, както и заместник-директор на Федералната служба за сигурност.

Ученията, при които става инцидентът, са насочени към разработване на сценарии за ликвидиране на извънредни ситуации по вода и суша. За първи път спасители тренират в арктически условия при екстремно ниски температури, като действията им са били наблюдавани лично от министъра.