Казаци с традиционните царски униформи ще патрулират вече заедно с полицията улиците на руската столица Москва, като част от мерките на местната власт да се справи с дребните нарушения и улични престъпления.

АФП цитира заместник-ръководителя на администрацията на централния „Тверски” района на Москва Андрей Кулешов, според когото вече е постигната договореност с подмосковските казашки обединения, да осигуряват охраната в района на Кремъл.

На казаците няма да е разрешено да яздят коне или да носят сабите си.

„Нуждаем се от тях преди всичко, за да спрем нелегалната продажба на сувенири и цветя, и незаконното паркиране около Кремъл”, заявява Кулешов.

АФП припомня изключителният статут, който имат казаците като свободни военни обединения по времето на царска Русия и гоненията на които са подложени от страна на болшевишкия режим след революцията от 1917 г.

Представител на московското казачество е потвърдил пред агенцията, че патрулите ще започнат „във всеки един момент” и ще бъдат сформирани от по трима мъже, облечени със сини царски униформи, които ще се придвижват пеша, без традиционните си камшици и саби.

„Казаците нямат нужда от камшици и саби. Външният им вид е достатъчен”, заявява атамана Генадий Афонин, военачалник на казцаците от централните части на Русия.

Подобен опит с използването на казаците за охраняване на публични места вече е използван с голям успех в руския град Краснодар.