Изтребител на НАТО „F-16“ е направил опит да се доближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, но бил „отпъден“ от руски изтребител „Су-27“, разказа кореспондент на ТАСС, който бил в министерския самолет.

„Су-27“
Снимка: EPA

Инцидентът се случил на път за Калининград, над неутрални води на Балтийско море, твърди руската агенция.

Министерският самолет бил ескортиран от изтребители на руската морска авиация. Когато един от самолетите на НАТО направил опит да се доближи до машината, между тях застанал руски „Су-27“ и показал въоръжението си, поклащайки крила. След това „F-16“ се оттеглил, разказва кореспондентът.

„Ф-16“
Снимка: EPA

В Калининград западен руски анклав на брега на Балтийско море, Шойгу ще председателства изнесено заседание на колегиума на руското министерство на отбраната по проблеми, свързани с гарантирането на националната сигурност на Русия по западното стратегическо направление.

Подобна случка имаше и през миналия март в същия район. Тогава натовски изтребители съпроводиха самолета на Шойгу, като летяха на около 2 км от руските самолети, ескортиращи машината.

Напрежението между Русия, от една страна, и НАТО и САЩ – от друга, в зоната над Балтийско море се нагнетява в последните месеци.

Вчера САЩ обявиха, че в понеделник въоръжен руски „Су-27“ е прелетял на едва 1,5 м от върха на крилото на американски разузнавателен „RC-135“ в международното въздушно пространство, а пилотът не е имал добър контрол върху машината. Според Пентагонът американската машина не е направила нищо, за да предизвика такова поведение.

Москва контрира, че самолетът е действал провокативно, като е направил опасна маневра, след като вече е бил пресрещнат от руски „Су–27“ и ескортиран. Минути по-късно втори „RC-135“ е бил пресрещнат от друг руски изтребител в същата зона.

По-рано този месец Москва вдигна изтребител, за да прогони американски бомбардировач „Б-52“, който летял прекалено близо до руската граница над Балтийско море. Инцидентът породи асоциации със Студената война, припомня Ройтерс.

Американски военни обобщават пред Си Ен Ен, че от началото на месеца е имало повече от 30 взаимодействия от различен вид между американски и руски самолети и кораби в Балтийско море.

Самолети на НАТО пазят небето над Балтийско море от 2004 г. насам. След руската интервенция в Украйна и анексирането на Крим патрулите са още по-сгъстени.

Използвани са материали на БТА