За Европейския съюз може да е по-изгодно да се сближи с Евразийския съюз, вместо да подписва със Съединените щати Трансатлантическия договор за търговия и инвестиции, заяви руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов в интервю за EUobserver.

„Идеята ни е да започнем възможно най-скоро официални контакти. Канцлерът Ангела Меркел дори говори в този дух неотдавна”, отбелязва руският дипломат и припомня тези, които руският президент Владимир Путин често припомня.

По думите на Чижов трябва да се проучи „възможността за създаване на общо икономическо пространство в Евро-азиатския район”. „Дори можем да мислим за зона за свободна търговия, обхващаща всички заинтересувани страни в Евразия”, казва той.

Посланикът изрично подчертава фокусирането върху страните от Източното партньорство на ЕС - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, от които две (Беларус и Армения) вече са част от Евразийския съюз.

Той обяснява, че предвожданият от Русия нов икономически блок е по-подходящ партньор за ЕС от САЩ.

„Наистина ли вярвате, че е мъдро да пръскате толкова много политически капитал за свободна търговия със САЩ, когато имате по-естествен партньор в съседство? Та ние дори не обработваме с хлор пилетата си”, подчертава Чижов

„Колко пъти от 60-те години насам доларът е бил девалвиран” от Вашингтон, пита руският представител в интервюто си и допълва, че санкциите на ЕС срещу Русия заради ролята ѝ в украинската криза „не са пречка” за развиването на връзките в това отношение.