Опозиционен активист в Русия е бил арестуван и бит, след като се опитал да влезе в московския катедрален храм "Христос Спасител", за да се помоли за освобождаването на Русия от Владимир Путин.

Според свидетелски разкази, полицаи от частите за борба с безредици натикали насила мъжът в полицейски автомобил на метри от най-голямата църква в Русия. Няколко часа по-късно той бил освободен, но на улицата е пресрещнат от седмина мъже, приличащи на футболни хулигани, които се нахвърлили върху него.

Потърпевшият е Роман Доброхотов - лидер на малобройно антикремълско младежко движение. Именно той апострофираше президента Дмитрий Медведев, докато произнасяше реч през 2008 г.

Друг активист - Мария Баронова, е успяла да влезе в църквата, но е била обградена от свещеници и мъже, които я изтласкали навън.

Пред храма пък десетина активисти от радикалния "Съюз на православните знаменосци" обиждали Доброхотов и Баронова. Групата е известна с акциите си по
разпръскване на гей шествия, с протестите си против концертите на Мадона в Русия и с горенето на книгите за Хари Потър.

Присъда до седем години затвор заплашва три членки на пънк-бандата "Пуси райът" заради молитвата им против Путин в същата църква през февруари. Отношението към тях предизвика обществено негодувание и критики към църквата - могъща институция, тясно обвързана с Кремъл.