Компанията „Акадо Телеком” се е справила с отстраняването на последствията от прекъсването на магистрален комуникационен кабел, който вчера остави Центъра за управление на полетите в Байконур без никакъв контрол над руските комуникационни сателити, Международната космическа станция и наземно контролираните автоматични летателни апарати. Това съобщи РИА „Новости”, като цитира официално изявление на говорителя на компанията.

Представителят на „Акадо Телеков” уточнява, че около 10 сутринта московско време е бил възстановен повреденият кабел и в момента служители на компанията тестват връзката, съвместно с „Роскосмос” (Руската космическа агенция).

Прекъсването на кабела възникна вчера в района на селището Митищах в околностите на Москва. В последствие е било установено, че повредата е настъпила след грешна техническа манипулация на АТ-станция.

„Служителите по погрешка са прекъснали важен, докато са извършвали дейности по подмяна на остаряло телекомуникационно оборудване в неизползвано помещение от телефонната станция”, уточнява друг източник пред агенция „Интерфакс”.

Заради повредата Центърът за управление на полетите не можеше да подава команди на гражданските спътници и руските сегменти от МКС. Въпреки това представители на Роскосмос успокоиха, че не е съществувала опасност за космическата станция, заради задействането на запасни комуникационни канали.

Прекъсването на кабела също така не е повлияло на работата на руските сателити с военно предназначение, уточниха още вчера от руските космически войски.