Германският медиен холдинг „Дойче веле” (Deutsche Welle) е нарушил законите на Русия за митингите и избирателните процеси, съобщават руските агенции.

Заключението е на комисията в Държавната дума по разследване на намеса във вътрешните работи на Русия.

Председателят на комисията Василий Пискарьов заяви, че „Дойче веле” притежава всички признаци на чуждестранен агент и може да придобие такъв статут в Русия.

Държавната дума смята, че германската медия е нарушила руското законодателство, като е публикувала материали с призив за участие в неразрешен митинг в Москва, сред които и призивът „Москва, выходи!” (Москва, излизай!).

По думите на Пискарьов, тъй като това се е случило в предизборен период, е нарушен и законът, забраняващ агитацията на чуждестранни юридически лица.

След вълната от митинги, организирани от нерегистрирани кандидат-депутати за Московската Държавна дума, долната камара на парламента създаде комисия за разследване на фактите по намесата във вътрешните работи на Русия.

Това се случи на фона на направеното от говорителя на Министерството на външните работи Мария Захарова изявление, че американски и германски дипломати и журналисти се намесват във вътрешните работи на Русия при предаването на информация за тези акции.

По материали на БГНЕС