Най-голямата руска мина за добив на мед, разположена в Източен Сибир, планира да започне износ през 2023 г. Мината "Удокан" се намира между езерото Байкал на запад и Тихия океан на изток. Тя е третата по големина медна мина на зелено в света, с приблизително 26,7 милиона тона запаси.

Разработването ѝ е много трудно поради отдалечеността и суровите климатични условия, при които температурите падат до минус 50º С, предава Анадолска агенция, цитирана от БГНЕС.

Мината е открита от геолози, които проучват уран в Забайкалския край в Сибир през 1949 г., но необходимата работа по разработването ѝ не може да бъде извършена повече от 70 години.

USM Holding - компания с мажоритарен дял на руския и узбекски милиардер Алишер Усманов, започва работа в Удокан през 2008 г., след като са получени необходимите лицензи. Сега е планирано тя да бъде открита през следващата година.

На първия производствен етап „Удокан” планира да произвежда 135 хил. тона мед годишно и да увеличи производството до 400 хил. тона за износ годишно, когато заработи напълно.

Обширните западни санкции срещу Русия също възпрепятстваха проекта, въпреки че целевият пазар за износ е Азия, а не Западът, като голяма част от него е предназначена за китайския пазар поради географската му близост.

Снимка: iStock

Медта - металът на бъдещето

Медта е един от най-важните метали в света, който се използва във всичко - от автомобилите, през компютърните чипове, хранителните продукти до тежката промишленост.

Благодарение на своята проводимост медта играе ключова роля и в проектите за производство на енергия от възобновяеми източници, особено в соларните панели и вятърните турбини.

Изследване на S&P Global показва, че до 2035 г. световното търсене на мед ще достигне 50 млн. метрични тона, тъй като светът предприема стъпки за постигане на цели за нулеви емисии с цел намаляване на замърсяването.

Заради ролята си в развитието на зелената енергия медта е известна и като метала на бъдещето.

Възможните последици от санкциите

Санкциите, наложени от западните държави на Русия, оказват влияние върху много сектори на икономиката на страната.

Въпреки това председателят и главен изпълнителен директор на USM Еркожа Акилбек заяви пред Анадолската агенция, че мината не е засегната от санкциите, тъй като цялото необходимо оборудване за нея вече е доставено, а целевият пазар е по-скоро азиатски. Той е убеден, че предвид значението на медта като метал в световен мащаб, компанията му ще се справи, ако възникнат проблеми, свързани със санкциите.