Русия прекрати временно вноса на живи свине, едър и среден рогат добитък от Европейския съюз. Службата за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор взе превантивната мярка заради случай на заболяването „син език” и вируса „Шмаленберг” сред животни в европейски държави.

Докато в Русия не се притесняват от недостиг на месо, Европейската комисия осъди взетото решение и го определи като „несъразмерна и неоправдана мярка”.

Европейските учени смятат вируса „Шмаленберг” за безопасен за човека. Поради това в границите на ЕС не са въвеждани ограничения върху търговията с месо или транспортирането на добитък.

Заразата се пренася от комари и мушици. Досега са съобщени случаи на заболели животни в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия и Испания. Вирусът води до "вродени малформации", най-вече при овцете и по-рядко при говедата и козите. През декември миналата година Европейският център за превенция и контрол на заболяванията установи, че "няма вероятност този вирус да се предава на хора, но на този етап не може да бъде напълно изключено".

Риск от разпространение на друга зараза накара Москва да вземе подобно решение през юни миналата година. Епидемията, предизвикана от бактерията Ешерихия коли, доведе до забрана за вноса на зеленчуци от ЕС. Възстановяването му бе поетапно в различни части на Европа.