Президентът на Русия Владимир Путин е издал указ за започването на „крупно-мащабни учения” в Черно море, с участието на 36 бойни кораба и близо 7 000 военнослужещи. Това съобщава РИА „Новости” като цитира официално съобщение на говорителя на руския държавен глава.

„В 4 часа тази сутрин (местно време - бел. ред.) президентът на Руската Федерация и върховен главнокомандващ издаде указ на министрите да започнат крупно-мащабни учения в района на Черно море. Става въпрос за внезапно крупно-мащабно учение-проверка”, цитира агенцията думите на Дмигрий Песков.

Основна цел на ученията е проверка на „бойната готовност и координацията на действията на отделните подразделения”, допълва говорителят.

По думите на Дмитрий Песков в ученията ще вземат участие 36 бойни кораба, 250 бронирани машини, 20 бойни самолета и хеликоптера, подразделения за бързо разгръщане, въздушно-десанти части, както и специални сили.

Агенция „Интерфакс” уточнява, че според говорителя „ученията не изискват уведомяването на чуждестранните партньори”, защото в тях участват до 7 000 военнослужещи – офицери и войници, което „отговаря на международната практика”.

Указът за ученията е бил издаден от Владимир Путин на борда на президентския самолет, с който се връща от южноафриканския град Дърбан, където участва в срещата на лидерите на страните от обединението на израстващите икономически свръх-сили БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР).

На въпрос дали руският президент ще наблюдава ученията, говорителят не е изключил възможността това да се случи.

"Възможно е, той е главнокомандващият", е отговор Дмитрий Песков, като е обещал да информира своевременно медиите, ако това се случи.

РИА "Новости" припомня, че това е първата мащабна внезапна проверка на боеспособността на подразделенията на руската армия от 20 години насам. Подобни учения от началото на годината са проведени в Централния и Южния военни окръзи на Русия.