Във Волгоград започнаха тържествата по случай 70-годишнината от разгрома на германските войски в битката за Сталинград, предават руските агенции.
Знаменитата дата ще бъде отбелязана във всяко селище на региона, но основните празненства ще бъдат във Волгоград.
Русия с гордост отбелязва годишнината от съветската победа. За случая Волгоград дори прие старото си име Сталинград.

Хиляди хора се стичаха още от сутринта в центъра на града, за да присъстват на военния парад под знамената на Червената армия.

По-късно в града пристигна и президентът Владимир Путин, за да участва в честванията, включващи поклонение до мемориалния комплекс на хълма край града, където се издига 87-метрова женска фигура с меч, олицетворяваща родината.

Преди 70 години край града на 900 км южно от Москва се водят шестмесечни ожесточени боеве, започнали с масирани въздушни удари, с които нацистките сили се опитват да навлязат дълбоко в територията на Съветския съюз и да стигнат до кавказките петролни полета.

Смята се, че до приключването им на 2 февруари 1943 г. в сраженията са загинали най-малко 1,2 милиона души, а Сталинградската битка се превръща в повратна точка във Втората световна война.

Водачът на фракцията на либерална партия "Яблоко"в санктпетербургския градски съвет Георгий Полтавшенко разкритикува идеята за поставяне на портрети на Сталин за юбилея.

"Победата във Великата отечествена война, включително битката на Волга, е постигната не благодарение на военния гений на Сталин, а благодарение на героичната съпротива на нашия народ", заяви той.