Президентите на Русия и Иран си засвидетелстваха приятелство и топли отношения встрани от рамките на провеждащата се в Шанхай среща на Съвещанието по взаимодействието и мерките за укрепване на доверието в Азия. Владимир Путин и Хасан Рухани стиснаха партньорски ръце на фона на „турболенцията” в международните отношения.

„Няма нужда да описваме връзките между двете държави. Русия и Иран са съседи и дългогодишни надеждни партньори. Нашата позиция е, че можем да продължим тази работа в бъдеще, без значение от турболенцията в международните отношения, както и конкретно към Иран”, заяви Путин, цитиран от президентския пресцентър.

„Някои генерални промени се случиха в региона и в света откакто се видяхме в Бишкек, но нашите отношения са станали дори по-топли, а доверието между двете държави е нараснало. Русия за нас е повече от съсед, тя е страна, с която споделяме дълга история в двустранните отношения. Заедно с Русия ние можем да направим региона по-спокойно и стабилно място. Мисля, че общата ни работа през последните месеци е спомогнала да намалим риска от война в региона”, отвърна му Рухани.

Путин говори още за редица големи проекти между двете държави, по които експерти от двете страни се срещали регулярно и работели заедно на най-високо ниво – правителствено.