Русия е готова да предостави отстъпка в цената на газа за Молдова, ако властите в Кишинев се откажат от сътрудничеството си с Европейския съюз в областта на енергетиката. Това съобщава руското електронно издание „Газета”, позовавайки се на изявление на молдовския министър на енергетиката Александър Новак.

„Русия предлага на първо време Кишинев да прекрати действието на протокола по встъпването в сила на договора за енергийно сътрудничество на ЕС. Това е условието, при което може да се разглежда въпроса за свалянето на цената на газа, доставян в Молдова”, разказва Александър Новак.

Министърът е уточнил, че Молдова трябва да изплати стари задължения към Русия в размер на 4,1 млрд. долара, натрупани заради ценообразуването прилагано спрямо страната, което е същото като за страните от ЕС.

Александър Новак е припомнил, че Молдова е подписала през октомври 2011 г. протокола за встъпване в договора на енергийно сътрудничество в ЕС, което означава че от 1 януари 2015 г- страната трябва да започне прилагането на мерките от Третия енергиен пакет.

„Естествено, нас това не ни урежда”, цитира „Газета” думите на молдовския министър.

Европейската комисия обяви преди седмица , че започва анти-монополна процедура срещу руския енергиен концерн „Газпром” за нарушаване правилата за конкуренция в ЕС. В отговор президентът на Русия Владимир Путин подписа специален указ „за защита на интересите на Русия при извършване на външно-икономическа от руски юридически лица”.