Русия планира да започне строителството на атомна електроцентрала в Турция през март, съобщи днес шефът на „Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС.

Това ще стане възможно, след като през деня е била утвърдена оценката за въздействието на проекта върху околната среда - ключов етап, без който той не можеше да бъде продължен, обясни Кириенко, който придружава руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Турция.

Предвидено е АЕЦ „Аккую" да бъде първата турска атомна електроцентрала. Страната планира да построи още три. Идеята е всяка от четирите бъдещи турски АЕЦ да бъде с различен стратегически инвеститор.

Генералният директор на „Росатом” съобщи, че руската държавна атомна корпорация има договори за строителството на 27 атомни енеркоблока на обща стойност 100 млрд. долара.

По-рано Русия и Турция договориха строителството на морски газопровод, след като Москва се отказа от „Южен поток” заради позицията на Европейския съюз и несъответствието на проекта с принципите на Третия енергиен пакет. Президентът Владимит Путин посочи като причина липсата на разрешителни в България.