Русия започна да намалява войсковата си групировка в Сирия.

От зоната на конфликта ще се изтеглят първо корабите в състава на групата, изпратена от Северния флот на Русия, начело със самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, съобщи началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

В състава на групата освен единственият руски самолетоносач – именно „Адмирал Кузнецов”, влизат и тежкият атомен ракетен крайцер „Петър Велики”, големите кораби за борба с подводници „Североморск” и „Вицеадмирал Кулаков”, както и четири кораба за поддръжка.

Министерството действа въз основа на решение на върховния главнокомандващ – президента на Русия Владимир Путин, посочи ген. Герасимов.

Той напомни, че от 30 декември в цяла Сирия влезе в сила примирие, което обаче не засяга терористични групировки „Ислямска държава” и фронта „Ан Нусра”.

„Успехите на сирийските въоръжени сили по освобождаването на Алепо създадоха необходимите условия за мирно разрешение на конфликта” в Сирия, добави ген. Герасимов.

Снимка: EPA

Военноморската групировка начело с „Адмирал Кузнецов” вече се готви за преход от Средиземно море в основната си база Североморск (Мурманска област), уточни началникът на Генщаба.

Задачите на корабната група са изпълнени; тя е готова за по-нататъшни действия, заяви командващият войсковата групировка на Русия в Сирия ген. -полковник Андрей Картаполов.