Русия ще забрани доставките на петрол и петролни продукти за страни, подкрепили наложения от Европейския съюз таван на цените на руското черно злато. Това твърди вицепремиерът Александър Новак пред местни медии.

Ответните мерки ще станат ясни следващата седмица, когато Владимир Путин ще подпише съответния указ. Сред тях е се говори и за намаляване на производството на руски петрол с 5% до 7%.

В изявление пред журналисти Путин използва думата "война" за първи път от инвазията в Украйна, която в Русия е квалифицирана като "специална военна операция".

„Нашата цел не е да клатим махалото на конфликта, а точно обратното – да сложим край на тази война. Искаме това и се стремим да го постигнем“, заяви Владимир Путин.

Опозиционен депутат поиска прокуратурата да разследва президента. Съгласно закона срещу разпространение на фалшиви новини за руската армия, думата "война" подлежи на съдебно преследване, на каквото бяха подложени десетки журналисти и обикновени граждани.

А според украинските власти руската управа на окупирания Мариупол е започнала да събаря останките от театъра в града, за да прикрие смъртта на стотици цивилни. 

На 16 март сградата, в която се укриваха над 1200 души, беше бомбардирана, като по различни оценки жертвите са между 300 и 600.