Словакия да върне получените количества от ваксината „Спутник V“, заявиха от руския Фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитирани от Ройтерс.

Причината – множество нарушения на договора за купуването й.

По-рано днес словашкият лекарствен регулатор заяви, че не дозите, които са получили от руската ваксина, се различават от тези, които се тестват от Европейската агенция по лекарствата и са публикувани в изданието „Лансет“.

Фондът твърди, че в разрез с договора словашката агенция за контрол върху лекарствата е дала „Спутник V“ за изследване в лаборатория, която не е сертифицирана в ЕС.

Според съобщението на РФПИ, всички партиди на „Спутник V“ са с еднакво качество, преминават през строг контрол на качеството, а това качество е потвърдено и от регулаторните органи в 59 държави. Затова фондът е поискал ваксините да бъдат върнати, а тестваната в Словакия партида да бъде дадена за проверка в сертифицирана от ЕС лаборатория.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер каза днес, че той и президентът Зузана Чапутова са били уведомени за намерението на вицепремиера и министър на финансите Игор Матович да посети Русия, за да обсъди въпроса с руската ваксина. Преди това словашкият външен министър Иван Корчок бе обявил, че Матович заминава за Русия без одобрението на правителството.

Вчера Матович е казал, че влиятелни политически сили в Словакия се опитват да осуетят прилагането на руската ваксина в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!