Русия продължава въздушните нападения по сирийските бунтовници въпреки международните критики. Тази нощ интензивни удари е имало в провинциите Идлиб и Хама.

Идлиб почти изцяло е под контрола на сирийското крило на Ал Кайда - Фронтът ан-Нусра и на други ислямистки формации. Според Москва обаче  бомбардираните досега цели са на "Ислямска държава".

Западът критикува Русия за стратегията й да подкрепя армията на режима да прочистят Западна Сирия от всички бунтовнически сили.

„Ако Русия се фокусира повече върху подкрепата за Асад да остане на власт, отколкото върху борбата с „Ислямска държава”, то това ще направи невъзможно намирането на политическо решение, тъй като ще провокира мобилизирането на все повече джихадисти, все повече разрушения, все повече бежанци и все повече разделение в Сирия”, прогнозира американският държавен секретар Джон Кери.

Говорител на Белия дом съобщи, че американската страна е отправила предложение на Москва за координиране на действията срещу „Ислямска държава” както в политически, така и във военен аспект.

На следващите любителски кадри, разпространени и от Ройтерс, се твърди, че се вижда как руските въздушни удари помагат на сирийската армия срещу бунтовниците. Според информацията кадрите са заснети имено в Хама и Идлиб на 7 октомври.

Във видеото се чува мъжки глас, който твърди, че се използват касетъчни бомби: