Русия ще облекчи някои от COVID ограниченията си от тази сутрин, съобщи здравният регулатор в страната. Властите в страната премахват карантината за контактни лица на болни с коронавирус.

В Москва училищата и детските градини може да прекратят от идната седмица изискванията за изолация на деца.

Решението е взето на фона на регистрирането на рекорден брой новозаразени на дневна база, а вариантът „Омикрон“ се разпространява в цялата страна, предаде „Ройтерс“.

От януари насам броят на новите случаи на дневна база расте бързо, но силно заразният вариант „Омикрон“ не е довел до увеличаване на броя на починалите и неотдавна Кремъл отхвърли притесненията, че ще има нов локдаун.

По-рано тази седмица ръководителката на здравния регулатор Ана Попова заяви, че някои от ограниченията вече не са оправдани, тъй като „Омикрон“ се разпространява прекалено бързо.

До 20 на сто от заразените хора в Русия и 40 на сто от тези в Москва нямат симптоми. Разпореждането за отмяна на карантинните ограничения идва в момент, когато случаите на дневна база скочиха днес до 177 282 при 168 201 предния ден. Съобщава се и за 714 починали с коронавирус за последните 24 часа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!