Твърденията на представители на Турция, ЕС и САЩ за милиони бежанци в зоната на деескалация в сирийската провинция Идлиб и критиките на тези страни към Русия и Сирия са несъстоятелни. Това заяви ръководителят на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия контраадмирал Олег Журавльов, цитиран от ТАСС.

"Многочислените изявления и критики към държавното ръководство на Сирия и на Русия от представители на Турция, европейските страни и САЩ за бежански потоци от милиони души и хуманитарна криза заради влошаването на положението в зоната на деескалация в Идлиб са несъстоятелни.

Обективните факти на Центъра за помиряване на враждуващите страни в Сирия опровергават всякакви опити на заинтересовани страни или организации да използват належащите ответни действия на сирийските войски срещу терористите в идлибската зона на деескалация през януари и февруари 2020 г. за обвинения, че имало хуманитарна криза", добави той.

По данни на центъра към 1 януари 2020 г. в цялата зона на деескалация в Идлиб под контрола на джихадисти са живеели не повече от 1,8 милион души, а в зоните, освободени през януари и февруари от сирийската армия, са живеели около 210 000 души.

По данни на руския център за този период чрез средства за обективна проверка и потвърждения от местни жители е установено, че от района на бойните действия са се преместили в Турция не повече от 35 000 души – семейства на бойци от радикални групировки като "Хаят Тахрир аш Шам", Джебхат ан Нусра", "Ислямска партия на Туркестан" и "Хорас а Дин", в зоната на военната операция на Турция "Маслинова клонка" са отишли до 50 000 души, а в пограничните райони с Турция – не повече от 100 000 души. На територията под контрола на сирийските войски са отишли или са останали около 50 000 души.

В момента в райони по сирийско-турската граница има около 200 000 изселени, от които 85 000 са в бежански лагери.

"Освен това при превземането на района на Африн от турски войски при операция "Маслинова клонка" около 250 000 местни жители са били принудени да напуснат тази зона, предимно кюрди.

При операцията на турските сили "Източник на мир" са били изселени над 135 000 души, повечето от тях кюрди. При това организираното от турските власти принудително заселване на напуснатите от кюрдите сирийски райони с турскоезично население вече е довело до кардинална промяна в етническия състав на населението в тези райони", заяви Журавльов.