Съветът за сигурност на ООН прие днес декларация, в която осъди строго новото изстрелване на ракета от Северна Корея и я заплаши с нови санкции, предадоха световните агенции.

15-те страни членки одобриха текста с единодушие. Съгласуването на проекта, внесен от Съединените щати, отне едно денонощие и стана възможно след компромис с Русия.
По-рано Франс прес предаде, че става въпрос за резолюция.

"Незаконните действия" на Северна Корея във връзка с нейната ядрена и балистична програма "повишават значително напрежението в региона и отвъд него", се отчита в декларацията. Съветът за сигурност заплашва да предприеме "още важни мерки, включително санкции", за да застави затворената комунистическа страна да се откаже от оръжейните си програми, забранени от ООН.

Като признак за по-голяма строгост, декларацията споменава изрично за "санкции", докато в предишни текстове на съвета се говореше само за "допълнителни мерки" срещу Северна Корея, отбелязва Франс прес.

Агенцията посочва, че приемането на изявлението е станало възможно, след като е било прието искането на Русия в него да бъде подчертана необходимостта от намиране на решение "по пътя на диалога".

След като Северна Корея направи в неделя неуспешен опит за изстрелване на ракета, Русия блокира първия опит за осъждане на затворената комунистическа държава, въпреки че съответният текст бе одобрен от Китай - основния съюзник на режима в Пхенян.

Руският постоянен представител в ООН Пьотър Иличов отрече днес страната му да е блокирала приетата впоследствие декларация и обвини Съединените щати, че са прекъснали рязко дискусиите.

Съветът за сигурност ще се събере на заседание, посветено на Северна Корея, на 28 април, посочва Франс прес. Ротационният председател на съвета този месец, Съединените щати, ще бъдат представени от държавния секретар Рекс Тилърсън.

Не е предвидено на заседанието да бъде приета резолюция. Очаква се обаче Съединените щати и техните съюзници да използват случая, за да окажат натиск върху Китай да обуздае своя буен съсед, отбелязва Франс прес.