Русия прие предприе стъпки за обявяването за персона нон грата на 35 американски дипломати – 31 служители от посолството в Москва и четирима души от генералното консулство в Санкт Петербург, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

САЩ обявиха вчера санкции срещу Русия заради предполагаемата ѝ намеса в американските президентски избори и наредиха да бъдат изгонени 35 руски дипломати.

„Естествено не можем да оставим без отговор подобни номера, реципрочността е закон в дипломацията и международните отношения”, коментира Лавров.

„Освен това предлагаме да се забрани на американците да използват вилата си в Серебряний Бор (популярна сред московчани паркова зона, б. р.) и склада на ул. „Дорожная”, каза руският министър.

Администрацията на президента Барак Обама в САЩ „обвинява Русия във всички смъртни грехове, опитва се да ни обвини и в провала на външнополитическите си инициативи”, заяви Лавров и нарече „неоснователни допълнителните обвинения”, че Русия „се е намесвала на държавно равнище в изборната кампания в САЩ”.

Новите санкции от страна на САЩ са проява на агресия, припомня ТАСС коментар на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент Владимир Путин.