Върховният съд на Русия определи във вторник украинския полк "Азов" за терористична група, съобщи "Ройтерс".

Полкът "Азов", който има крайнодесни и ултранационалистически корени. Той е едно от най-видните украински военни формирования, воюващи срещу Русия в Източна Украйна.

Решението на съда позволява на руските власти да повдигнат обвинения срещу крайнодесни украински екстремисти, заловени от тях, съгласно законите, свързани с тероризма.

Русия редовно цитира "Азов" в подкрепа на твърдението си, че Украйна се контролира от "фашисти". Руската държавна пропаганда сравнява бойците от "Азов" с нацистите от ерата на Втората световна война.

Полът е базиран в източния украински пристанищен град Мариупол, много от личния му състав беше пленен от руските сили, когато градът падна през май след почти тримесечна обсада.

"Неонацистката“, според Русия, военна групировка е обвинена в извършване на военни престъпления срещу рускоезичното малцинство в Източна Украйна от 2014 г. и е част от украинската национална гвардия към украинското министерство на вътрешните работи. Москва многократно изтъкна, че това е доказателство за тесни връзки между режима в Киев и крайнодесните елементи в Украйна.