Отношенията между Москва и Вашингтон отново се изостриха, след като руското министерство на отбраната обвини Пентагона, че подкрепя „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в Сирия, представяйки „неоспорими потвърждения“ – снимки, една от която се оказа... скрийншот от видеоигра.

Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на руската авиация да нанася удари по терористите. Като доказателство бяха поместени снимки, направени от дрон. Потребители на социалните мрежи обаче разкриха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони „Гъншип симюлейтър“, а още четири приложени снимки са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа.

След известно време руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си, като съкрати думите, че помества „неоспорими потвърждения“. После съобщи, че проверява цивилния служител, „погрешно прикачил фотоматериала“.

Пентагонът отхвърля обвиненията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей заяви, че скорошните фалшифицирани образи, публикувани от (руското) министерство на отбраната, за да покажат, че коалиционните сили начело със САЩ подкрепят ИДИЛ, представляват пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИДИЛ в Сирия.

Снимка: bTV

Скандалът бе тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира „Взгляд“. Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е „срамота“. Само една служебна проверка с наказания за виновните няма да помогне, пише още електронният вестник.

Само преди ден Великобритания и Русия си отправиха остри критики, след като британският премиер Тереза Мей обвини руските действия за опит за дестабилизаране на демокрацията в Европа.