Руското министерство на правосъдието обяви за „чуждестранни агенти” девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва съответната законова поправка.

За „изпълняващи функциите на чуждестранен агент” са обявени радио „Гласът на Америка” и радио „Свободна Европа”/ радио „Свобода”, финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии: телевизия „Настоящее время”, татарско-башкирската служба на радио „Свобода” (Azatliq Radiosi), сайтовете „Сибир. Реалии”, „Idel. Реалии”, „Фактограф”, „Кавказ. Реалии” и „Крим. Реалии”, изброява ги ТАСС.

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка „чуждестранен агент” в отговор на задължаването на руската държавна телевизия Ар Ти (RT, бившата „Раша тудей”) да се регистрира като „чуждестранен агент” в САЩ.

Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че „министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент”.

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации „Хюман райтс уоч” и „Амнести интернешънъл”, задължава регистрираните като „чуждестранен агент” медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.