Русия няма да позволи "американски диктат" по отношение на Договора за ядрените оръжия със среден обсег между двете страни, предаде "Ройтерс", като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

Ведомството посочи в становището си, че САЩ продължават да следват логиката на конфронтацията в своите отношения с Русия и се позова на отправените наскоро обвинения в американския Конгрес, че Москва е нарушила въпросното споразумение.

Външното министерство на Русия остро разкритикува и одобрения от Конгреса на САЩ "Закон в подкрепа на свободата в Украйна", като заяви, че Вашингтон прави това с основна цел "да разруши конструкцията на сътрудничеството" между двете страни.

В изявлението си говорителят на ведомството Александър Лукашевич подчертава, че американските власти са неспособни да се откажат от остарелите си фобии спрямо Русия и предупреждава, че законът ще подкопае двустранните отношения.

По думите му този закон е бил приет от двете камари на Конгреса "без обсъждане и необходимото гласуване" и той предизвиква "дълбоко съжаление" заради своя "откровен конфронтационен характер".

Русия няма да се поддаде на шантажа от страна на САЩ, няма да отстъпи от националните си интереси и няма да допусне намеса във вътрешните си работи, се казва в изявлението на говорителя.

Лукашевич обвинява САЩ, че смесват в едно конфликтите в Сирия и Украйна, за чието разгаряна самите те са спомогнали. Освен това обвинява Вашингтон, че обещава оръжие на властите в Киев и неприкрито възнамерява "да използва неправителствени организации, за да оказва влияние върху вътрешнополитическите процеси" в Русия.