Не химическа атака на правителствените сирийски сили, а улучен при тяхна акция склад с химически оръжия на бунтовниците е станал причина за множеството жертви в провинция Идлиб вчера, твърди Русия.

При атаката в град Хан Шейхун са загинали 72 души, показват нови данни на сирийския Център за наблюдение на човешките права, цитирани от Франс прес. Сред загиналите има 20 деца и 17 жени.

„Според данните на руския контрол на въздушното пространство сирийската авиация е нанесла удар в град Хан Шейхун по голям склад на терористите”, в който е имало токсични субстанции. Отравянето на хората е в резултат на изтичане на токсичен газ при удара по склада на бунтовниците, се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.

Говорителят му Игор Конашенков заяви, че в атакувания склад са се произвеждали „химически бойни муниции”, използвани от сирийските бунтовници в Алепо миналата година.

„Симптомите на отравяне на хората в Хан Шейхун, които се виждаха във видеозаписи, излъчени в социалните медии, са същите като симптомите на пострадалите миналата година в Алепо” каза Конашенков.

Същевременно САЩ, Великобритания и Франция представиха вчера в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, осъждаща нападението с химическо оръжие в Сирия и призоваваща за бързо и пълно разследване, предаде Франс прес.

В текста, получен от АФП, се призовава Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) бързо да представи заключенията си за нападението.

Сирийските власти за длъжни да предоставят на разследващите комисии плановете за полетите, бордовите дневници и всякаква друга информация за въздушните операции от 4 април, се казва в документа.

От Дамаск се изисква също да предаде на международните експерти имената на всички лица, командващи хеликоптерни ескадрили, незабавно да предостави достъп до авиобазите, от които се предполага, че са извършени нападения с химически оръжия.

В случай на приемане на резолюцията, на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш ще бъде поръчано на всеки 30 дни да докладва как сирийските власти сътрудничат с разследващите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА