Военни части на Русия връщат обратно в гарнизоните си след приключването на учения, организирани на анексирания украински полуостров Крим, където разполагането на войски подхранваше опасенията от нахлуване в Украйна, предаде Франс прес.

Подразделенията от Южния военен окръг, завършили тактическите си упражнения в базите на полуостров Крим, се завръщат с влакове в местата на постоянна дислокация, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от руските агенции.

Руската телевизия показа заснети през нощта кадри, на които се вижда безкрайна композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския проток, в чието построяване Русия вложи огромни средства.

Мостът свързва Крим с територията на федерацията.

Москва вече обяви „частично изтегляне" на войските си, разположени от седмици край границите на Украйна - знак за разведряване след двумесечни страхове, че Русия ще нахлуе в страната на фона на кризата между Кремъл и Запада.

Европейците и американците все още очакват признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм. Русия не е уточнила мащабите и графика на това изтегляне.

Според Запада край границите на Украйна са разположени над 100 000 руски военни с тежка бойна техника.

На този фон Украйна отбелязва Денят на единството, който започна с тържествено издигане на националния флаг. Хиляди украинци развяха жълто-синьото знаме по площадите на Киев и големите градове. Още рано сутринта президентът поздрави сънародниците си.

"Всички ние сме обединени от общото ни желание да живеем в мир, да живеем щастлив живот заедно с нашите семейства, с нашите родители и деца. Ние имаме пълното право на това защото ние сме си у дома, тук в Украйна", заяви Володимир Зеленски.