Вчера руският президент Владимир Путин спечели четвърти мандат, след като получи над 76% от гласовете. Разликата между неговия четвърти мандат и този на германския канцлер Ангела Меркел е, че с всеки следващ избор Меркел получава по-нисък резултат, докато Путин получава все по-висок и няма никакви опоненти. Това коментира журналистът Асен Агов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: bTV

Разликата е в политическата система, добави бившият кореспондент на БНР в Москва Валери Тодоров. В Русия пирамидата на властта е много стръмна и при липсата на партийни дебати и алтернатива може да се стигне до самоизолация на страната. „Работи синдромът на обсадената крепост – дори руснаците в чужбина, дори в САЩ, гласуваха преобладаващо за Путин. Защо? Защото тази антируска кампания, която се разви и всъщност беше срещу избирането на Путин, срещу начина, по който протичат изборите, тя беше разпозната от руснаците и беше умело лансирана от Кремъл като антируска кампания. И виждате резултата“, каза той.

Снимка: bTV

В Русия се създава нова политическа ситуация. Много е важно как Путин ще оцени тази победа. Тя надмина очакванията му. Аз разглеждам случилото се като една сериозна загуба на опозицията, каза още Тодоров.

Снимка: bTV

Не съм сигурен, че този резултат е реален – коментира Агов. – Защото това, което в Русия наричат „избори“, се състои по следния сценарий – кремълският социолог задава резултата – над 70%, след това прави една кампания, в която предприятия, училища и т. н. се извеждат да гласуват, най-накрая ЦИОМ прави екзит половете и след това се признават екзит половете. Ако преброяването беше реално, Централната избирателна комисия пак щеше да даде резултатите на ЦИОМ. Т.е. това не са избори“.

Според Тодоров властта е допуснала голяма грешка, отстранявайки Алексей Навални. Липсата на реален опозиционен опонент създава много проблеми, смята той.

Снимка: bTV

Агов посочи, че ако Русия се дестабилизира, ще се засили агресивността на Путин и тогава „всички ние, в свободния свят, ще трябва да търсим начин как да реагираме, за да избегнем войната“. По думите му днес има наченки на студена война, но правилата още не са описани и свободният свят все още не знае как да реагира на цялата „агресивност и арогантност на Кремъл на световната арена“.

Снимка: bTV

Според Агов между Лондон и Москва няма да настъпи сериозен разпад, „докато руските олигарси са си сложили милиардите в британските банки – Великобритания, първо, не може да се лиши от тези милиарди, второ – не иска тези милиарди да се върнат в Русия“.

Вижте целия разговор във видеото: