Организацията на Договора за колективна сигурност, който обединява бившите съветски републики в ОНД, започна военни учения на границата между Таджикистан и Афганистан, съобщава „Ройтерс“.

Снимка: btvnovinite.bg

Маневрите са на фона на растящо напрежение между Таджикистан и Афганистан. Правителството в Душанбе, за разлика от повечето страни в региона, отказа да уста нови контакт с режима на талибаните и да признае новото правителство на Афганистан. Това доведе до напрежение между двете страни, което намери израз в струпване на военни части от двете страни на границата, според информация в последните доклади за ситуацията в региона.

Маневрите на водения от Русия военен блок включват 5000 войници и ще продължат шест дни, съобщават от министерствата на отбраната в Москва и Душанбе.

Това е поредното военно учение на организацията в региона след тези през август и септември, в които обаче участваха много по-малко формирования.

Русия пък е разтревожена от възможността за инфилтриране на ислямистки бойци в средноазиатските републики на бившия СССР, които Москва разглежда като буферни държави по южната си граница.

След разпада на Съветския съюз Русия продължава да поддържа свои военни бази в региона и по-специално в Таджикистан.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се тази седмица делегация на талибаните да посети Москва за съвместни разговори с Русия, Китай, Пакистан, Индия и Иран, но според източници в Кремъл не се очаква да има пробив в отношенията с новите управляващи на Афганистан.

Този вторник в Москва има и отделна среща на представители на САЩ, Китай и Пакистан, на която страните да формират единна позиция за ситуацията в Афганистан.