Русия и САЩ се договориха да работят заедно по международно разследване на атаката с химически оръжия, извършена в Сирия миналата седмица и предизвикала ответен американски ракетен удар, предаде АП.

Това стана при визитата на американски държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, по време на която той разговаря с руския си колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

При въздушна атака с нервнопаралитичен газ на 4 април в северната сирийска провинция Идлиб загинаха над 80 души. Вашингтон обвинява за удара съюзника на Русия – сирийския президент Башар Асад, докато Москва твърди, че са виновни сирийските бунтовници.

След ден на дълги и очевидно тежки дискусии с Тилърсън руският външен министър каза, че Русия и САЩ са се договорили, че е необходимо разследване от ООН на събитията в Идлиб.

Лавров и Тилърсън дадоха тази вечер обща пресконференция, след почти двучасовата среща на госта с Путин.

Американският държавен секретар констатира, че равнището на доверието между двете страни е ниско. Той добави, че ще бъдат създадени работни групи за подобряване на отношенията и за идентифициране на проблемите между двете страни. Те имат разногласия в широг кръг въпроси – от Сирия, през Украйна до руската подкрепа за кандидати популисти в редица европейски избори т.г.

Путин също констатира, че отношенията между Москва и Вашингтон са се влошили след идването на Доналд Тръмп в Белия дом. „Може да се каже, че нивото на доверие, на работно ниво, особено във военната сфера, не се е повишило, а дори се е понижило“, каза той.

Различията относно Сирия и съдбата на Асад проличаха и на пресконференцията.

„Дали той ще участва, или не в политическия процес, очевидно е, че идва краят на неговия режим – каза Тилърсън. – Ние разбираме, че това ще отнеме известно време. Но роля за Асад в бъдещото държавно управление на Сирия няма. Обществеността няма да приеме това, няма да го приемем и ние“.

Снимка: Reuters

Лавров от своя страна каза, че Русия иска мирен преходен процес в Сирия и не залага нито на Асад, нито на друга личност там. Тя подкрепя диалога между различните политически сили в страната, които да решат нейното бъдеще и да запазят целостта ѝ. Според него всеки опит да бъде свалено сирийското правителство ще помогне на джихадистите от „Ислямска държава“.

Снимка: Reuters

Лавров отбеляза, че в днешните разговори е бил постигнат известен напредък. Двете страни са се обявили за обединена и стабилна Сирия, в която няма да има убежище за терористи.

Първа среща

Срещата на Тилърсън с Путин беше първата лице в лице на президента с висш представител на новата администрация на Тръмп. Тя се състоя, въпреки че не бе предвидена в програмата на посещението, а над разговора между двамата тегнеше сянката на американските обвинения за руска намеса в президентските избори в САЩ м.г.

Според АП решението на Путин да приеме Тилърсън, обявено в последната минута, все пак е сигнал, че Москва възнамерява да поддържа комуникация с Вашингтон, въпреки разменените гръмки публични обвинения.

На пресконференцията Лавров съобщи, че Путин е изразил готовност Москва да възстанови двустранното споразумение със САЩ за безопасност на въздушните полети с цел избягване на случайни тежки инциденти в сирийското пространство.

Русия замрази споразумението след американската ракетна атака.

Докато вървяха разговорите в Москва посланикът на Русия в ООН блокира поредната западна резолюция за Сирия. Това е осмо вето на Русия в Съвета в защита на сирийския ѝ съюзник, отбелязва Франс прес.

Използвани са материали на БТА