Русия и Беларус започнаха стратегическите си съвместни военни учения "Запад 2017". Те ще се проведат на три полигона в Русия и на шест в Беларус, както и в беларуската местност Дретун. Ще се тренират тактически схеми с бойни стрелби, включващи действия на авиация и сили за ПВО, съобщиха от военното ведомство в Москва.

В ученията ще вземат участие около 12 700 военнослужещи - близо 7200 от Беларус и близо 5500 от Русия, 70 самолета и хеликоптера, близо 250 танка, към 200 артилерийски системи и миномети, също и 10 кораба.

„Ученията имат изцяло отбранителен характер и не е насочено срещу каквито и да било държави или групи от страни”, посочват от ведомството.

Oт институцията обясняват, че маневрите целят главно да бъде подобрена оперативната съвместимост между щабовете от различни нива, взаимодействието между перспективните системи за управление на войските и оръжията.

„Целта е командирите от всички степени да получат практически опит във военното планиране и управлението на войските въз основа на данните от съвременните въоръжени конфликти”, посочва руското министерство. 

"Запад-2017" приключва на 20 септември.

Учението предизвика остри реакции в Европа, пише руското издание "Ведомости". Още през февруари литовската президент Далия Грибаускайте заяви пред сп. "Форин полиси", че ученията, може би, ще се използват за нахлуване в Балтика, а естонският и германският министри на отбраната – Юри Луйк и Урсула фон дер Лайен, изчислиха, че в маневрите ще участват стохилядна войска, пише изданието.

Зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин информира предварително, че ангажираните в учението не надхвърлят бройката, установена с Виенския документ от 2011 г, което е и причината да не се изискват наблюдатели от чужбина.

Си Ен Ен публикува анализ за ученията, в който отбелязва, че притесненията на европейските й партньори са основателни. От медията напомнят, че два пъти през последното десетилетие – в Грузия през 2008 г. и в Крим през 2014 г., Кремъл е провеждал военни учения в навечерието на нахлуване в друга държава.

Маневрите "Запад", провеждани на всеки четири години, са особено застрашаващи, тъй като често симулират използването на ядрени оръжия, пише изданието.

Преди месец украинският министър на отбраната Степан Полторак съобщи, че страната е предвидил мерки с оглед евентуално нахлуване на руски войски. Той беше категоричен, че събитията по границата с Украйна по преценка на Киев не са приятелски стъпки.