Русия предписва общият брой на служителите в дипломатическите и консулски учреждения на САЩ във федерацията да бъде съкратен до 1 септември на 455 души и по този начин - изравнен с броя на служителите от руските дипломатически мисии в Щатите. Това се казва в разпространено днес изявление на външното министерство в Москва, съобщават световните агенции.

По първоначални данни, това означава изгонване на стотици служители на американската мисия през следващите няколко седмици.

Руската федерация взема ответни мерки, след като Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нейни жители и техните фирми, заподозрени в участие в окупацията на Крим и събитията в Донбас. Според Москва обаче мерките са резултат на "русофобия”.

От 1 август Русия забранява на САЩ да използват складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и вилата в столичния лесопарк Серебряний бор.

В края на декември администрацията на тогавашния президент Барак Обама експулсира 35 руски дипломати и запорира два обекта на руската мисия в САЩ, като спря достъпа на лица от руския персонал до тях. Сега, въпреки настояването на президента Доналд Тръмп за по-сдържана реакция, Конгресът прие мерки, с които отмяната на санкциите става значително по-трудна.

Ако САЩ вземат нови мерки за съкращаване на броя на руските дипломати в страната, Москва ще отвърне с "огледален отговор", посочва външното министерство на Русия.

"Запазваме си правото да предприемем на взаимни начала и други мерки, които може да засегнат интересите на САЩ", подчертава руското дипломатическо ведомство.

„Санкциите също са незаконни от гледна точка на международното право и правилата на Световната търговска организация. Но ние, както виждате, сме доста сдържани, търпеливи сме. Но в един момент се налага да отвърнем. Не е възможно безкрайно да търпим дебелащина по отношение на нашата страна”, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Въпросът за дейността и имотите на руското дипломатическо представителство в Съединените щати е бил обсъден и на първата лична срещу между Владимир Путин и Доналд Тръмп в началото на месеца.

Москва изрази съжаление, че оттогава решение на проблема не е било търсено.