Министерството на отбраната на Русия предложи преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море, съгласно проект на правителствен указ, предизвиквайки упреци от членката на НАТО Финландия.

Според проекта на указ от 21 май министерството предлага коригиране на границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград, предава Ройтерс.

„Преминаването на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени“, се казва в резюме на проекта на указа.

От проектоуказа не стана ясно защо границата трябва да бъде коригирана, как точно ще бъде коригирана и какви, ако има такива, консултации са проведени с други държави около Балтийско море.

Външният министър на Финландия Елина Валтонен заяви, че Русия трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право.

Министерството на отбраната обяснява, че измерване на границата от 1985 г. по време на Съветския съюз е използвало морски карти от средата на XX век и следователно не отговаря напълно на по-съвременните картографски координати.

От проекта не е ясно как точно ще бъде коригирана границата и какви, ако има такива, консултации са проведени с други държави около Балтийско море.

Руският план за промяна на границите на териториалните води в Балтийско море е ескалация срещу НАТО и Европейския съюз, каза външният министър на Литва.

„Поредната руска хибридна операция е в ход. Този път се опитва да разпространи страх, несигурност и съмнение относно техните намерения в Балтийско море“, каза външният министър Габриелиус Ландсбергис в социалната медийна платформа X.

„Това е очевидна ескалация срещу НАТО и ЕС и трябва да бъде посрещнато с подходящ твърд отговор“, добави той.

Ако амбицията на руския президент Владимир Путин при нахлуването в Украйна беше да възпре НАТО, това имаше точно обратния ефект. През април 2023 г. Финландия се присъедини към Алианса, като повече от удвои дължината на границата на НАТО с Русия, а през март 2024 г. Швеция също стана член.

Двете държави драматично разшириха териториалния обхват на НАТО и внесоха значителни способности в организацията. Тяхното членство представлява голямо препятствие за Москва, но и повишени рискове от ескалация.